guguran bunga

Saturday, December 15, 2012

Sambal Kering tempe Ikan Bilis

mengancam x??hik3

hye kwn2!!!bertemu lg kite di dapurnomie..live nie taw..haha
sejak dua tiga menjak nie poket ku kering sekering2 nye.kalo uolls nk taw,skolar bulan nie xmasuk lg pon lg.sedih hati ceq ni (T_T)..terpksa i pi dapur masak tempe je..hahaha..rilex2,jgn nanges plk dgr kisah aku nih..tempe nih aku bli dr zaman poket penuh lg.tp sbb xde masa nk masak,tersimpan elok lah ia kt dlm peti ais tuh..smpai la hari nih mood nk masak melompat2

giler lame kot nk masak bnde alah nie..tempe gurai je pon tp mengalahkn org nk masak tuk knduri kawen..kahkahkah
berkonsert sakan perut nie tggu nk masak..lame bebeno..myb i org bujang kot ek.blom biase lg..nnt da kawen mst tangkas mengalahkn masterchef dato' fazley..okey2!! udah2..merepek plk aku nih..

straight 2 da point la kn..actly,i had already bookmark this recipe 2 month ago, i think laa..bcoz my lab is sooo busy,br arini dpt masak..resepi nie dr blogger femes kite "mat gebu"..

jommm terjahhhh!!!!


BAHAN-BAHANNYA :-)
6 - 7 keping tempe berbungkus daun
1 genggam ikan bilis nasi (seperti gambar di atas) rendam
2 camca besar bawang goreng
6 biji cili merah*
4 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*(*dikisar halus)
2 biji limau kasturi, perah jusnya (kalau limau kecil, guna 3)
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)

Hiris tempe nipis, kemudian goreng terendam hingga kuning keemasan dan garing, angkat dan toskan. Toskan ikan bilis, perah dan goreng hingga garing, guna api sederhana. Angkat dan toskan. Ketepikan.
Tumis bahan kisar halus hingga harum dan garing. Guna api kecil dan kacau selalu. Masukkan garam secukup rasa dan gula (dalam 2 camca besar gula atau ikut suka anda). Kacau rata dan bila pekat, masukkan jus limau kasturi. Kacau rata.
Tambah tempe, ikan bilis dan bawang goreng, gaul rata dan masak hingga kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dan boleh dimakan bersama nasi atau begitu sahaja..

copy past dr blog mat gebu;))

No comments:

Post a Comment